Twitter

Twitter är idag den ledande Mikrobloggen, tidigare fanns det en någorlunda konkurrent i Jaiku men sedan Google köpt upp tjänsten och lagt ner utvecklingen finns egentligen bara Twitter. Mikroblogg låter kanske som en liten variant av en vanlig blogg men skillnaderna är faktiskt ganska stora.

Twitter kan i första hand liknas vid dina statusuppdateringar på Facebook. Du kan med 140 tecken uttrycka dig, pinga andra twittrare och länka ut till sånt som är intressant. På ditt konto delas alla dina bekanta på Twitter upp i två kategorier, de som följer dig och de du följer. Alla som följer dig får se alla dina uppdateringar, även om det kan komma så mycket uppdateringar ibland att man missar många. Det samma gäller förstås dig, du får se alla uppdateringar från de du följer.

Vad gör man med Twitter?

Olika twittrare använder Twitter på olika sätt, precis som med vanliga bloggare. Det finns gott om mer privata Tweeple (Twitter-People) som använder det ungefär som du och jag använder statusen på Facebook. Det finns också olika grader av professionella användare, både sådana som gör reklam och sådana som twittrar i egenskap av företrädare för ett företag. Det finns exempel på till exempel sådana som använder tjänsten för support till sina kunder, det finns sådana som jag (@Sokmotorkonsult) som använder Twitter mycket för att lära ut saker.

Du kan dessutom välja vilka du följer, kanske är det inte samma gamla vänner som du har på Facebook utan kanske är det så att Twitter är en plats där du kan knyta kontakter inom din bransch eller någon hobby. Kanske vill du helt enkelt följa alla kändisar som du gillar, det är faktiskt väldigt många kända ansikten på mikrobloggen.

Etiketter:

Lämna en kommentar